Uw klant geeft zijn bankrekening op en gaat op de bestelpagina akkoord met een Automatische Incasso, of beter gezegd met een Eenmalige Machtiging om het bedrag van de bestelling af te boeken van zijn bankrekening.

Deze online betaalmogelijkheid is interessant, omdat het de meest goedkope online betaalmogelijkheid is. Een betaling via iDEAL is al snel vijf keer zo duur en een betaling via een creditcard of PayPal is nog duurder.

Hoe werkt het?

sepaCleywech heeft software beschikbaar voor uw website waarmee u volledig SEPA-conform eenmalige machtigingen kunt vastleggen via uw website en met een paar muisklikken kunt aanbieden aan uw bank. Zonder dat u zich ook maar druk hoeft te maken over de onderliggende ingewikkelde SEPA-voorwaarden en - structuren. Het enige dat u hoeft te doen is een SEPA incassocontract af te sluiten bij uw bank (dat is vrijwel altijd gratis). De bank zal u vragen of u SEPA-conform kunt aanleveren. En dat kunt u, met behulp van de software van Cleywech.
Door de software van Cleywech is het werken met Eenmalige Machtigingen eenvoudig voor uw klanten en voor uzelf. En het is de meest goedkope manier om online betalingen te kunnen verwerken.

Het bestelproces met incasso

In het bestelproces krijgt de klant, bijvoorbeeld door middel van een Betaalkeuzescherm als u meerdere betaalmethoden wilt aanbieden, de mogelijkheid om te kiezen voor een Eenmalige Machtiging. Op dit scherm wordt aan de klant het IBAN nummer van zijn bankrekening gevraagd. De software controleert automatisch of het IBAN nummer juist is ingevoerd en geeft een foutmelding als er een tikfout gemaakt is.
Onderaan het scherm staat uitleg over de Eenmalige Machtiging, over uw contract met de bank en de mogelijkheden die de klant heeft om het bedrag terug te laten storten. Deze uitleg is in het kader van SEPA-regelgeving verplicht.

Verwerking op de factuur

Nadat de klant heeft gekozen voor een Eenmalige Machtiging op zijn bankrekening wordt de achterliggende factuur op betaald gezet (de machtiging om het bedrag af te schrijven is immers verstrekt en zo kan de factuur niet dubbel betaald worden). Deze machtiging wordt, in de vorm van een incasso-opdracht, klaar gezet in een incassobestand.

Opdrachten naar de bank

Op ieder willekeurig moment kunt u kijken hoeveel en welke incasso opdrachten klaar staan in het incassobestand. Als het er in uw ogen voldoende zijn om aan te bieden aan de bank selecteert u de klaar staande opdrachten, zodat deze in een incasssobatch worden opgenomen. De incassobatch maakt daarop het XML bestand aan dat u binnen enkele seconden daarna kunt downloaden en op uw computer kunt opslaan. Daarna hoeft u alleen nog maar internetbankieren bij uw bank op te starten en daar het klaar staande incassobestand aan te bieden.

Als het fout gaat

Hiernaast ziet u een fragment uit een SEPA XML bestand zoals dat door onze software automatisch voor u wordt opgebouwd.
U kunt via onze software altijd nagaan welke opdrachten in een incassobatch hebben gezeten die u aan de bank hebt aangeboden. Mocht er daarbij iets fout gaan, bijvoorbeeld omdat u het bestand kwijt bent of het niet goed gedownload is op uw computer, dan kunt u met de software van Cleywech heel eenvoudig de complete incassobatch weer ongedaan maken. De incasso opdrachten uit de batch staan dan opnieuw klaar om nog een keer verwerkt te worden.